2013. május 20., hétfő

Párolt füszeres hekk krumpliágyon

A sztori:
Találtam itthon a fagyasztóban pár szelet hekk filét, és úgy gondoltam, életemben először nekiállok halat sütni. Nincsen nagy tapasztalatom, de a párolt hekk istenien sikerült, készítettem hozzá köretnek tepsiben sült hagymás krumplit és zöldhagymás fehér mártást.

Hozzávalók:
 - 4 szelet hekk filé
 - 5 nagy szem krumpli
 - 1 cirtom
 - 1 fej vöröshagyma
 - 3 gerezd fokhagyma
 - olívaolaj
 - fűszerek: só, bors, fehér bors, rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
 - 1 kis doboz tejföl
 - 2 csokor zöldhagyma

Instrukciók:
Először fel kell engedni a fagyasztott hekket, majd besózni, borsozni, rászórni a rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet és állni hagyni fél órára. Közben a tepsis krumplit megcsináljuk: sütőpapírt teszünk a tepsibe, az alját meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, rákarikázzuk a krumplit és egy fél fej hagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük, én a rozmaringra esküszöm. A tepsit alufóliával lefedjük és a sütőbe helyezzük fél órára közepes erősségen. Amikor letelt a fél óra, a krumpli megpuhul, levesszük róla a fóliát és visszatesszük még negyed órára, hogy megpiruljon. 
Eközben egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, az apróra kockázott másik fél hagymát és a fokhagymát megdinszteljük, majd az hekket beletesszük a forró olajba, és 2 percig lefedve pároljuk. Utána megfordítjuk, és most már fedő nélkül még 2 percig sütjük, és készen is van a finom hekk! Ha citromot facsarunk a serpenyőbe, a halnak még jobb ízt ad a lé, de aki szeretné, az elkészülés után, tálaláskor is meglocsolhatja citromlével.
Mártogatós készítése: a zöldhagymát apróra vágjuk, ráöntjük a tejfölt és sózzuk, fehér borsozzuk, és készen is az isteni mártogatós, melynek íze kitűnően illik a halhoz és a krumplihoz is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése