2013. május 3., péntek

Bolognai spagetti 70 före

A sztori: 

A Láthatatlan Egyetemmel elmentünk Balassagyarmatra az évadzáró Időpuli táborba. Idén már nem mint képződő, hanem mint képző és szervező vettem részt. Nagyon megörültem, amikor láttam, hogy az vacsi főzés feladat még szabad, így harmadmagammal nekiálltunk, hogy elkészítsük mindenkinek az első este vacsoráját, az óriás Bolognai spagettit.
FYI: olaszul nem mondják, hogy bolognai szósz, a "ragú" kifejezés már magában erre a paradicsomos finomságra utal.


Hozzávalók: 
 - 8 kiló darált hús, lehetőleg marha és sertés keveréke
 - 16 üveg paradicsomszósz (16*500g)
 - 4  kiló hagyma

 - 4 dl olívaolaj
 - 3 csomag oregánó 

 - 3 csomag bazsalikom
 - sok só
 - 1 csomag feketebors
 - 8 kiló spagetti tészta (16 csomag)
 - 3 kiló trappista sajt

Instukciók:
Vegyél 2 óriási lábast, lehetőleg olyat, mint az iskolás menzákon láttál. A tésztafőzést és a szósz készítését együtt kell csinálni, külön lábasokban, így is nagyon hosszú idő, mire elkészül. Egy egyikbe tegyél fel főni irtó sok vizet és sózd meg, majd várd meg amíg felfő és dobd bele a tésztákat 10 percre. Ezek után nagy kézügyességet és erőt kíván, hogy a majdnem 15 kiló tésztát leszűrd. 
A másik lábasba melegítsd fel az olajat és dobd rá a 4 kiló felaprított hagymát (az aprításhoz fogjál be minimum 6 szorgalmas embert, akkor egészen hamar végeznek). Amikor a hagyma megpirult, dobd rá a 8 kiló darált húst, és dinszteld meg (azaz főzd és kavargasd, amíg ki nem fehéredik). Eközben sózd meg 2 maroknyi sóval. Amikor a hús megdinsztelődött, borítsd rá a 16 üveg paradicsomszószt, aminek a kinyitásához fogjál be még egy embert. Az üvegeket töltsd fel kis vízzel, rázd meg, és így a maradék szósz sem veszik kárba, ami az üvegben maradt. A szószt forrald fel, és közben szórd bele a fűszereket. Minél több a fűszer, annál jobb. Becsült elkészülési idő: 1,5 óra

A sajtot reszeltesd le 2 önkéntessel, jól fognak szórakozni!

Amikor minden elkészült, a tésztát forgasd bele a szószba és a tányérokba egyenként szervírozd a sajtot is, és már kész is a finom vacsi 70 főre :)

2 megjegyzés: