2013. augusztus 16., péntek

Gnocchi al Pesto

A sztori:
Két nagy olasz kedvencem ötvözése: a gnocchi és a pestoé. A gnocchi olyan tészta, mint a Magyarországon ismert nudli, krumpliból készült, formája azonban egységesen ovális, 3-4 bevágással a tetején. A genovai pesto a kedvenc szószom, mely bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból, fokhagymából és olívaolajból készül. A legegyszerűbb megvenni ezeket a hozzávalókat a boltban, és gyorsan, kb 5-6 perc alatt isteni finomságot tudunk enni. Azonban aki mégis nekiállna gnocchit vagy pesto-t gyártani, annak most segítek.

Hozzávalók:

A gnocchi-hoz:
- 1 kg krumpli
- 300 g liszt
- 1 tojás
- só

A genovai pesto-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml olívaolaj
- 1 csipet só
- 50 g bazsalikomlevél
- 100 g parmezánsajt 
- 15 g fenyőmag

Instrukciók:
(A linkre kattintva láthatod az elkészítést képekben, egy olasz oldalról)
Gnocchi: megfőzöd a krumplikat héjában, majd meghámozod és apróra töröd. A lisztet, tojást, sót egy edénybe töltöd és hozzáadod a krumplit. Tésztává gyúrod , majd vékonyra szeleteled és kiformázod a gnocchit.
Genovai pesto: a bazsalikomleveleket megmossuk, megtisztítjuk a szárától. A fokhagymát meghámozzuk. Autentikusan az olaszok mozsárban törik-készítik a pesto-t, de a mai modern világban használhatunk konyhai robotgépet is. Felaprítjuk a fokhagymát, a bazsalikomlevelet, majd hozzáadjuk a fenyőmagot, a parmezánt, a sót és az olívaolajat, majd pépessé daráljuk és készen is van az igazi, házi készítésű pesto-nk. Az olasz recept alapján egyébként 70 g parmigiano reggiano sajtot és 30 g pecorino-t (kemény juhsajtot) használnak, ha be tudjuk szerezni, az nagyot dob az ízvilágon. Aki nem szeretné elkészíteni ezeket a hozzávalókat, simán vegye meg őket a boltban, bár a pesto ritkán szokott finom lenni. Én a Spar-os terméket ajánlanám, egyszer kifogtam egy finom pesto-t.

A recept: a gnocchi-t forró, sózott vízbe dobjuk, majd kb 3-4 percig főzzük, amíg a tésztácskák fel nem jönnek a víz felszínére, majd leszűrjük. A pesto-t a gnocchi tetejére halmozzuk, akinek az íze túl intenzív, tejföllel lágyíthatja, keverheti, sajt már nem kell a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése