2013. augusztus 16., péntek

Zebracsíkos piskóta - rakott joghurttorta


A sztori:
Zsóka barátnőmnek úgy alakult, hogy szülinapja lesz, amikor meglátogat engem. Jó háziasszonyhoz híven szerettem volna őt meglepni egy szuper tortával. Sajnos nem teljesen úgy sikerült, ahogy szerettem volna, mert a zselatin nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna, és a töltelék nem állt egybe. Persze az íze fantasztikus volt, mégha nem is lett bomba-alakú a remekmű :)


Figyelem, csak haladóknak!!!

Hozzávalók:

A csíkos piskótatésztához:
  • 6 tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 1 dl olaj
  • 1 cs só
  • 5 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek rum
A töltelékhez:
  • 12 ek porcukor
  • 25 g zselatin (Horváth Rozi)
  • 450 g erdei gyümölcsjoghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl habtejszín
  •  300 g erdei gyümölcs
  • málnalekvár
Instrukciók:
- Elkészítjük a csíkos piskótatésztát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk az olajat. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgáját, rákanalazzuk a  lisztet és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. A tésztát megfelezzük, egyik felébe kakaóport és rumot keverünk. Külön nyomózsákba töltjük a kétféle tésztát, de erre a célra egy nejlonzacskó is megfelel. A sütőpapírral bélelt tepsi egyik oldalánál indulva, a sárga tésztából egy csíkot húzunk. Ugyanakkora helyközt hagyunk, mint amilyen vastag a piskótacsík és egy újabb csíkot nyomunk. Így folytatjuk mindaddig, amíg a tepsi másik oldalára érünk. A közöket kitöltjük a kakaós piskótatésztával. Sütőbe toljuk, középső fokozaton 30 perc alatt készre sütjük.

- Amíg sül a piskóta, elkészítjük a joghurtkrémet (én itt szúrtam el): a zselatint elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a gyümölcsjoghurtot, a citrom reszelt héját és felmelegítjük. Forralni nem szabad! Hűlni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a habtejszínt és a krémet hűtőbe tesszük.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e piskóta. Egy konyharuha segítségével, még melegen feltekerjük úgy, hogy a csíkok hosszanti irányban fussanak a roládon, hűlni hagyjuk. Miután kihűlt a piskóta, kigöngyöljük, eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Megkenjük málnalekvárral, visszatekerjük és vékonyan felszeleteljük. 

- Frissen tartó fóliával borítunk egy tálat, az oldalát kibéleljük piskótaszeletekkel. Megtöltjük a joghurtkrémmel, végül ráegyengetjük az ízlésünk szerint cukrozott gyümölcsöt. A maradék piskótaszeletekkel borítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

- Ha a töltelék nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, a tortát úgy készítjük el, mintha tiramisu volna: egy üvegtálba rétegezve tesszük bele felváltva a piskótát és a joghurtos tölteléket, a legvégét piskóta zárja, csokireszelékkel szórjuk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése