A sztori:
Zsóka barátnőmnek úgy alakult, hogy szülinapja lesz, amikor meglátogat engem. Jó háziasszonyhoz híven szerettem volna őt meglepni egy szuper tortával. Sajnos nem teljesen úgy sikerült, ahogy szerettem volna, mert a zselatin nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna, és a töltelék nem állt egybe. Persze az íze fantasztikus volt, mégha nem is lett bomba-alakú a remekmű :)
Figyelem, csak haladóknak!!!
Hozzávalók:
A csíkos piskótatésztához:
A töltelékhez:
- 12 ek porcukor
- 25 g zselatin (Horváth Rozi)
- 450 g erdei gyümölcsjoghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl habtejszín
- 300 g erdei gyümölcs
- málnalekvár
Instrukciók:
- Elkészítjük a csíkos piskótatésztát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk az olajat. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgáját, rákanalazzuk a lisztet és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. A tésztát megfelezzük, egyik felébe kakaóport és rumot keverünk. Külön nyomózsákba töltjük a kétféle tésztát, de erre a célra egy nejlonzacskó is megfelel. A sütőpapírral bélelt tepsi egyik oldalánál indulva, a sárga tésztából egy csíkot húzunk. Ugyanakkora helyközt hagyunk, mint amilyen vastag a piskótacsík és egy újabb csíkot nyomunk. Így folytatjuk mindaddig, amíg a tepsi másik oldalára érünk. A közöket kitöltjük a kakaós piskótatésztával. Sütőbe toljuk, középső fokozaton 30 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a piskóta, elkészítjük a joghurtkrémet (én itt szúrtam el): a zselatint elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a gyümölcsjoghurtot, a citrom reszelt héját és felmelegítjük. Forralni nem szabad! Hűlni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a habtejszínt és a krémet hűtőbe tesszük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e piskóta. Egy konyharuha segítségével, még melegen feltekerjük úgy, hogy a csíkok hosszanti irányban fussanak a roládon, hűlni hagyjuk. Miután kihűlt a piskóta, kigöngyöljük, eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Megkenjük málnalekvárral, visszatekerjük és vékonyan felszeleteljük.
- Frissen tartó fóliával borítunk egy tálat, az oldalát kibéleljük piskótaszeletekkel. Megtöltjük a joghurtkrémmel, végül ráegyengetjük az ízlésünk szerint cukrozott gyümölcsöt. A maradék piskótaszeletekkel borítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Ha a töltelék nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, a tortát úgy készítjük el, mintha tiramisu volna: egy üvegtálba rétegezve tesszük bele felváltva a piskótát és a joghurtos tölteléket, a legvégét piskóta zárja, csokireszelékkel szórjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése