2013. augusztus 24., szombat

Penne all'arrabbiata

A sztori:

A Penne all'Arrabbiata egy Rómából származó egyszerű recept, mely erős ízvilágával nagyon kedvelt lett egész Itáliában. Elkészíteni egyszerű, mégis tartalmas és különleges fogás, aki meg szeretné variálni kicsit, az használhat más alakú tésztát, például hosszú vagy rövid rigatoni-t.
A recept sztorija, hogy Ildi barátnőm felhívott, hogy van egy ismerőse egy receptújságnál, és sürgősen keresnek valakit, aki szeret főzni, és szívesen bemutatná tudományát az újságban. Hoho-hó, persze, hogy belementem, vasárnap már jött is a stáb hozzánk, kitaláltam egy három fogásos menüt. Megcsináltam, le is fényképezték, rólunk is csináltak pár képet, és az újság meg is jelent a nyomtatott médiában!


Hozzávalók:

  • 400 g penne
  • 4 nagy db paradicsom
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 dl víz
  • 4 teáskanál petrezselyem
  • 2 teáskanál chilipehely
  • 20 dkg mozzarella (vagy 3 evőkanál parmezán)

Instrukciók:

Tészta kifőzése: főzzük ki a tésztánkat a csomagoláson leírtak szerint. A "pasta al dente" kifejezés ismerős lehet a konyhában jártas szakácsoknak, éppen olyanra kell főzni a tésztát, hogy az ne legyen túl lágy, de kemény sem belülről, "éppen jó" formában kell lennie. Ennek a legegyszerűbb kivitelezése, ha éppen annyi percig főzzük, ahány perc rá van írva a tészta zacskójára. Penne esetében ez kb. 7-8 perc szokott lenni.

Szósz elkészítése: a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd egy serpenyőben, olívaolajon megdinszteljük. Közben a paradicsomot is apróra vágjuk, majd a serpenyőbe öntjük. Az eredeti recept szerint meg kell a paradicsomot tisztítani a héjától és a magjaitól, de én ezzel nem szeretek pepecselni, a szószban nem is fog érződni, benne lehet hagyni a paradicsom összes alkotóelemét. Hozzáadunk egy kis vizet, és hagyjuk főni a szószt. Amikor már elég sűrű, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a petrezselymet és a chillit, aki csípősen szereti, adjon hozzá többet.

Tálalás: amikor kész a szósz, a tésztát beleforgatjuk, és a tetejét mozzarellával (esetleg parmezánnal) megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése