2013. december 25., szerda

Vörösboros-narancsos kacsa almaszósszal

A sztori:
Mi karácsonyi kacsával szoktuk ünnepelni Jézuska születését, de ez a recept karácsony után is megállja a helyét. A narancsos kacsa egy fenséges, elegáns étel, mellyel ünnepivé varázsolhatjuk az egyszerű hétvégéket is!

Hozzávalók: 
A kacsához
  • 8 db kacsacomb
  • 3-4 dl száraz vörösbor
  • 3 dl 100%-os narancslé
  • 2 ek cukor
  • 2 kk só

Az almaszószhoz
  • 1 kg alma
  • 2 púpozott ek cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 kk fahéj
  • fél kk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk reszelt citromhéj

Instrukciók: 

A kacsacombról levágjuk a felesleges zsiradék nagy részét, majd besózzuk. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral és a narancslével (vigyázzunk, nehogy megégessen a felcsapódó gőz), addig kevergetjük, míg fel nem oldódik a karamell. A húst tepsibe rendezzük, a szószt ráöntjük a húsra és fólia alatt 180°C-os sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul (minimum 1 óra), majd a fóliát levéve még 15 percig pirítjuk.
Tipp: a kacsa mellé bekarikázhatunk krumplit is, melynek isteni íze lesz a szósz hatására.
Elkészítjük az almaszószt: az almát megpucoljuk, a csutkáját kivágjuk és felszeleteljük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen nem lepi el, beletesszük a cukrot és a fűszereket, majd puhára főzzük. A tejfölt liszttel csomómentesre keverjük, a főzőléből kicsit hozzáadunk (hőkiegyenlítés céljából), majd az almaszószhoz öntjük. Felforraljuk, hogy besűrűsödjön. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése