A sztori:
Imádom a karácsonyi készülődést, évek óta minden egyes adventi időszakban nekiáll a családom női szakasza és elkészítjük a nagy mennyiségű mézes sütit. Nem is a sütés a nagy munka, hanem a díszítés és a kreatív tervezőmunka. Ha a dekoráció szép és ötletes, kitűnő ajándék lehet ismerőseinknek, kollégáknak, kisgyerekeknek.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 75 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 30 dkg langyos méz
- 20 dkg barnacukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 db tojás
- 2 tk fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
- 1 tk reszelt gyömbér
A dekorációhoz:
- 1 db tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- ételszínezék (piros, kék)
- 1 csomag Franciadrazsé
- Smarties
- …..
Instrukciók:
A lisztet, a szódabikarbónát, a
sót, a barnacukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, a
tojást és a mézet és alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk a tésztát. Frissentartó
fóliába csomagoljuk és 12-24 órára pihenni hagyjuk a hűtőben. Másnap
belisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk kb 1 cm vastagra és formákat szaggatunk,
majd sütőpapírra helyezzük őket és 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt
aranybarnára sütjük. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni, csak a teljesen kihűlt
és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal dekorálni, különben megfolyik.
A tojásfehérjét 25 dkg
porcukorral kemény habbá verjük, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a
mézeskalácsokat. Díszítésnek lehet használni drazsékat, pici csokikat,
reszeléket, dekorgyöngyöket stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése