2013. december 24., kedd

Gingerbread Men - Karácsonyi illatos mézeskalács

A sztori: 
Imádom a karácsonyi készülődést, évek óta minden egyes adventi időszakban nekiáll a családom női szakasza és elkészítjük a nagy mennyiségű mézes sütit. Nem is a sütés a nagy munka, hanem a díszítés és a kreatív tervezőmunka. Ha a dekoráció szép és ötletes, kitűnő ajándék lehet ismerőseinknek, kollégáknak, kisgyerekeknek.

Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 30 dkg  langyos méz
  • 20 dkg barnacukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • 1 tk reszelt gyömbér

A dekorációhoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • ételszínezék (piros, kék)
  • 1 csomag Franciadrazsé
  • Smarties
  • ….. 



Instrukciók: 

A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a barnacukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, a tojást és a mézet és alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagoljuk és 12-24 órára pihenni hagyjuk a hűtőben. Másnap belisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk kb 1 cm vastagra és formákat szaggatunk, majd sütőpapírra helyezzük őket és 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni, csak a teljesen kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal dekorálni, különben megfolyik.

A tojásfehérjét 25 dkg porcukorral kemény habbá verjük, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a mézeskalácsokat. Díszítésnek lehet használni drazsékat, pici csokikat, reszeléket, dekorgyöngyöket stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése