A sztori:
Az "arancini", azaz a "narancsocskák" az egyik kedvenc olasz kajám, melyet először az olasz családomnál kóstoltam, amikor Genovában babysitterkedtem. Annyira megtetszett, hogy itáliai gasztrotúrám során Nápolyban felkutattam egy autentikus éttermet és ott megtudakoltam, vajon mi is a gombócok készítésének a titka.
Kedves olvasó, most megosztom veled, hogyan is készül az isteni húsos-mozzarellás-töltött Dél-Olasz ínyencség! Biztosíthatlak, hogy az asztal körül mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját :)
Az "arancini", azaz a "narancsocskák" az egyik kedvenc olasz kajám, melyet először az olasz családomnál kóstoltam, amikor Genovában babysitterkedtem. Annyira megtetszett, hogy itáliai gasztrotúrám során Nápolyban felkutattam egy autentikus éttermet és ott megtudakoltam, vajon mi is a gombócok készítésének a titka.
Kedves olvasó, most megosztom veled, hogyan is készül az isteni húsos-mozzarellás-töltött Dél-Olasz ínyencség! Biztosíthatlak, hogy az asztal körül mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját :)
A töltelék:
- 15 dkg darált marhahús
- 25 g vaj
- 40 g sűrített paradicsom
- 80 g zöldborsó
- 1 dl vörösbor
- 100 g mozzarella
- fél fej vöröshagyma
- só
- bors
- olívaolaj
A golyóhoz:
- 50 dkg rizs
- 3 db tojássárgája
- 30 g vaj
- só
- 100 g reszelt parmezánsajt
- zsemlemorzsa és tojás a panírhoz
Instrukciók:
30 g
vajon a rizst enyhén megpirítjuk, sózzuk, majd hirtelen felöntjük 1 liter vízzel.
20 percig főzzük, míg a rizs teljesen fel nem szívja a vizet. Hozzákeverjük a
tojássárgát ás a parmezánt. A rizst egy nagyobb tálcára kiterítjük és hűlni
hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
A
hagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darálthúst és
azt is megdinszteljük, hagyjuk, hogy levet eresszen és kifehéredjen. Hozzáadjuk
a borsót, sűrített paradicsomot, vajat, sózzuk és borsózzuk, majd felöntjük
vörösborral és 15 percig főzzük. akkor jó, ha nagyon kevés lé van alatta.
Elkésztjük
a rizsgolyókat, ez egy kis kézügyességet kíván: a mozzarellát apróra
felkockázzuk. Tenyerünkbe teszünk egy maroknyi rizst, és megtöltjük egy kis
darált hússal, majd hozzáadunk egy kis mozzarellát, a másik kezünkbe veszünk
még rizst és gombócot formálunk úgy, hogy a töltelék teljesen eltűnjön. Amikor
készen van a golyók megformázása, kis olívaolajat hevítünk, bepanírozzuk a
golyókat tojással és zsemlemorzsával, majd kisütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése