2014. február 17., hétfő

Arancini - Olasz töltött rizsgolyó

A sztori:
Az "arancini", azaz a "narancsocskák" az egyik kedvenc olasz kajám, melyet először az olasz családomnál kóstoltam, amikor Genovában babysitterkedtem. Annyira megtetszett, hogy itáliai gasztrotúrám során Nápolyban felkutattam egy autentikus éttermet és ott megtudakoltam, vajon mi is a gombócok készítésének a titka. 
Kedves olvasó, most megosztom veled, hogyan is készül az isteni húsos-mozzarellás-töltött Dél-Olasz ínyencség! Biztosíthatlak, hogy az asztal körül mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját :)

Hozzávalók:

A töltelék:
  • 15 dkg darált marhahús
  • 25 g vaj
  • 40 g sűrített paradicsom
  • 80 g zöldborsó
  • 1 dl vörösbor
  • 100 g mozzarella
  • fél fej vöröshagyma
  • bors
  • olívaolaj

A golyóhoz:
  • 50 dkg rizs
  • 3 db tojássárgája
  • 30 g vaj
  • 100 g reszelt parmezánsajt
  • zsemlemorzsa és tojás a panírhoz

Instrukciók:

30 g vajon a rizst enyhén megpirítjuk, sózzuk, majd hirtelen felöntjük 1 liter vízzel. 20 percig főzzük, míg a rizs teljesen fel nem szívja a vizet. Hozzákeverjük a tojássárgát ás a parmezánt. A rizst egy nagyobb tálcára kiterítjük és hűlni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
A hagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darálthúst és azt is megdinszteljük, hagyjuk, hogy levet eresszen és kifehéredjen. Hozzáadjuk a borsót, sűrített paradicsomot, vajat, sózzuk és borsózzuk, majd felöntjük vörösborral és 15 percig főzzük. akkor jó, ha nagyon kevés lé van alatta.

Elkésztjük a rizsgolyókat, ez egy kis kézügyességet kíván: a mozzarellát apróra felkockázzuk. Tenyerünkbe teszünk egy maroknyi rizst, és megtöltjük egy kis darált hússal, majd hozzáadunk egy kis mozzarellát, a másik kezünkbe veszünk még rizst és gombócot formálunk úgy, hogy a töltelék teljesen eltűnjön. Amikor készen van a golyók megformázása, kis olívaolajat hevítünk, bepanírozzuk a golyókat tojással és zsemlemorzsával, majd kisütjük őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése