2014. március 2., vasárnap

Csokis Macaron

A sztori:
Be kell valljam, én még sosem ettem ezelőtt macaront, tehát fogalmam sincs, hogy milyen lehet ez a cukrászdában. Azt viszont tudom, hogy miből készül, és az biztos, hogy rossz nem lehet, sőt...
Elkezdtem ötleteket gyűjteni a Pinteresten macaron témába, és hát jó ideig a képernyőhöz szegeztek a gyönyörű képek: ez az a süti, amit mindenféle guszta színben meg el lehet készíteni, különböző édes, kreatív töltelékkel, a variációk száma végtelen.
És egy egyszerű receptet választottam a Nosalty-ról, nagy odafigyeléssel és körültekintéssel próbáltam megalkotni az én macaron-jaimat. A végeredmény nem lett annyira szép, mint a profiké, de az ízével biztos nem volt semmi gond.
TIPP: ha macaron-t szeretnél csinálni, vegyél szilikonos sütőlapot, arról könnyebben lejönnek a kekszecskék, mint a sütőpapírról. Én a Tchibo-nál találtam ilyet, lehet majd be is ruházok rá...


Hozzávalók:



Macaron


  • 150 g tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor
  • 180 g mandulaliszt
  • 250 g porcukor
  • 10 g holland kakópor
Csoki ganache:
  • 200 g étcsoki
  • 200 g tejszín (főzőtejszín/habtejszín)
  • 25 g vaj
Instrukciók:


  1.  Az anyagok előkészítése nagyon fontos: a tojásfehérjéket jól záródó (műanyag) dobozkában, a hűtőben "érleljük" 4-5 napig. Ha sikerült mandulalisztet vennünk, akkor nincsen most különösebb teendőnk, ha viszont egész mandulát vettél (mint én), akkor lesz vele egy kis meló: a mandulákat forró vízbe dobjuk és 3-4 percig főzzük, majd leszűrjük, és nedvszívó papírra helyezzük. Megpucoljuk a héjától, majd 160 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, hogy megpiruljon. Aprítóban vagy diódarálóval lereszeljük, és hozzáadjuk a porcukrot, majd többször átszitáljuk, hogy véletlenül se legyen csomós se a mandula, se a porcukor.
  2. Előkészítés: a mandulalisztet, a porcukrot és a kakaóport egy száraz edénybe szitáljuk.
  3. A tojásfehérjét és a fokozatosan beleszórt kristálycukrot kemény habbá verjük.
  4. A száraz keverékbe teszünk egy kicsit a habból, elkeverjük, majd a habot fokozatosan hozzáadva (és vigyázva, hogy minél kevésbé törjük össze) fakanállal/spatulával sima masszává keverjük. Ekkor még kemény, de ezután jól átdolgozzuk, amíg a porcukor el nem olvad benne, és a massza a kanalunkról már szalagot képezve folyik le.
  5. A masszát sima csöves habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk a sütőpapírra, ügyelve, hogy ezek még kicsit terülni fognak, nehogy összeérjenek.
  6. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, hőlégkeverésre. (Ha nem hőlégkeveréses a sütőnk, állítsuk kicsit magasabb fokra.) 3 nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és semmi ne legyen zsíros.
  7. Ezután következik egy nagyon fontos rész: a macaronokat száradni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ez a folyamat kb. 0,5-1 óra, akkor jó, amikor már a macaronok tetejét megérintve az ujjunkkal a tészta nem ragad rá, hanem szinte kopog. Ekkor tesszük be a sütőbe.
  8. A szárítás miatt a macaronok elkezdenek emelkedni, és alul talpacskájuk fog képződni, ez adja a jellegzetes formáját. 10-12 perc alatt megsülnek. Úgy ellenőrizhetjük, hogy az ujjunkkal megtapogatjuk a tetejüket. Ha már elég keménynek érezzük, és nem lehet benyomni, készen is vannak.
  9. A kis félgömböket hagyjuk kihűlni, majd leválasztjuk a sütőpapírról. 2-2-t összetöltünk a csoki ganázzsal, nem sajnálva a mennyiségét. Hűtőben kihűtjük, majd tálalás előtt 10 perccel kivesszük, és már fogyasztható is.
  10. Csoki ganázs: a csokit és a vajat egy műanyag tálba tesszük, ráöntjük a forrásban lévő tejszínt, majd addig keverjük, amíg krémes állaga nem lesz. Jól kihűtve használjuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése