A sztori:
Ha húsvét, akkor készülődés! Igazából mi a tesómmal minden évben festünk közösen tojást, jó sokat, annak ellenére is, hogy a locsolók száma évről évre csökken. Ez Budapest és ez a kor már :D Nade a húsvéti festés is hasonló, mint a karácsonyi készülődés: egy rituálé. Most bemutatom nektek, hogyan ötvöztök idén a tojásfestést a fincsi kalács készítéssel.
Hozzávalók:
- 4 egész tojás + 3 tojás sárgája
- 50 dkg liszt
- 6 ek cukor
- 3 dl tej
- 30 g élesztő
- 1 tk só
- 70 g vaj
- színes dekorcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- 4 tojást megfőzünk, és tojásfestékkel tetszőleges színre befestünk.
- Az élesztőt 2 ek cukorral és 3 dl tejjel megfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba átszitáljuk, a vajat megolvasztjuk és a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a sót, 2 tojás sárgáját, 4 ek cukrot és a felfuttatott élesztőt is, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától.
- Folpackkal és ruhával letakarva meleg helyen kelesztjük 1 óráig.
- Amikor a tészta megkelt deszkára tesszük, hosszúkásra formázzuk és 4 egyenlő részre osztjuk, majd a részeket további 3 csíkra szétvágjuk. Kb. 40 cm hosszú csíkokat gyurmázunk és 3-asával összefonjuk, majd kialakítjuk a koszorú formát. Ügyeljünk az illesztésnél, hogy minél szebb legyen.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a kalácsokat, ezután hagyjuk pihenni még fél órát.
- A kalácsok tetejét megkenjük tojássárgája+ egy csepp tejjel, megszórjuk dekorcukorral, majd a közepébe helyezzük a tojást, és sütőben sütjük kb 20 percig, amíg szép barna lesz a teteje.
- Ne lepődjünk meg, ha a tojás kicsit befogja a kalácsot, a tojásfesték mesterséges, de ehető anyag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése