2015. december 6., vasárnap

Házi szaloncukor - Paleo módra

A sztori: 
A karácsonyi készülődést egy új szintre emeltem az idén: saját magam próbáltam elkészíteni a karácsonyfa ékét, a szaloncukort. 3 féle szaloncukrot készítettem: Raffaello golyó, Bounty-s csokis és mogyorós-csokis szaloncukor.
Mivel jelenleg próbálok egészség-tudatosan élni, csak és kizárólag paleo alapanyagokat használok. A receptet azoknak ajánlom, akik hasonlóan elhivatottak a táplálkozási reformokat illetően és van egy felesleges vasárnapjuk ezek csodálatos édességek formázására és becsomagolására :)

Hozzávalók:

A kókuszos töltelékhez
  • 400 g kókuszreszelék
  • 150 ml cocomas (kókusztejszín)
  • 70 g xilit vagy méz
  • 100 ml kókuszolaj
  • 25 szem egész mandula
A mogyorós töltelékhez
  • 100 g sózatlan földimogyoró
  • 50 ml cocomas (kókusztejszín)
  • 40 g xilit vagy méz
  • 50 ml kókuszolaj
A csokibevonathoz
  • 250 g minimum 80%-os étcsokoládé
A díszítéshez
  • egy kis kókuszreszelék és törökmogyoró
  • Szaloncukor csomagoláshoz: alufólia, selyem-dekorcsík, csillogó alu-csomagolópapír, arany színű kötözőszalag

Instrukciók:
  1. Kókuszos töltelék: a kókuszreszeléket daráld finommá (és kávédarálót használok), a kókuszolajat olvaszd fel, majd egy nagy tálban gyúrd össze az őrleményt a cocomassal, xilittel és az olvasztott kókuszolajjal. Kész is a töltelék! A mandulát forrázd le, hagyd állni a vízben 5 percet, majd tisztítsd meg a barna héjától (forró víz hatására egyből kiugrik a ruhájából). 
  2. Raffaello golyókhoz: ne csokizd be a formázott golyókat, csak forgasd meg kókuszreszelékben, és már kész is vannak!
  3. Mogyorós töltelék: a földimogyorót daráld le, ahogy a kókuszreszeléket is, majd ugyanaz a procedúra: gyúrd össze az összes hozzávalót. Ha túlságosan folyékony lenne, adj hozzá még egy kis darált földimogyorót.
  4. Csokibevonat: készíts elő egy tálat, majd helyezd egy forró vízzel teli edény felé (azaz most gőzölni fogjuk a csokit), a csokit törd darabokra, dobd az edénybe, és olvaszd fel az egészet. Nagyanyáink titka a szép fényes bevonathoz egy csepp napraforgóolaj az olvadt csokiba... és nem nagyon érzékeltem ennek hatását, de ártani nem árthat :)
  5. Kezdődhet a formázás! Készíts elő egy tepsit, melyet bélelj ki szilikon betéttel vagy sütőpapírral. Vegyél a markodba diónyi adagokat a kókuszmasszából, helyezz a közepére egy szem mandulát, majd formázz belőle szaloncukrot. Dobd bele az olvasd csokiba, hempergesd meg, majd helyezd a szilikonra. Ismételd ezt meg 50-60 alkalommal, így lesz egy csomó mini Bounty-d. Ugyanez a metódus a mogyorós töltelékkel is. A szaloncukrokat szórd meg tört törökmogyoróval, így egy kicsit Ferrero Rocher kinézete lesz :)
  6. Ha esetleg túl hígra sikerült volna a töltelék, vagy már nem bírsz vele, mert beleragad a csokiba (ahogy ez nálam is történt), dolgozd össze nyugodtan a maradék tölteléket a csokival.
  7. Csomagolás:  kellemes kis türelemjáték lesz. A selyempapírt vágd kb 10*10 cm-es kockákra, a csillogós papírt 7*10-esre. A szaloncukrokat csomagold alufóliába, majd tekerd köré a selyempapírt és végül a csillogós papírt, kösd meg a két végét a kötözőszalaggal.

  8. December 24-én ékesítsd velük a csodaszép karácsonyfádat. FIGYELEM, a szaloncukor könnyen elfogyhat még karácsony előtt, férjektől, gyerekektől elzárva tartandó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése