2012. október 28., vasárnap

Grillezett lazac kapros krumpli körettel

A sztori:
Amikor anyu elmegy több napra otthonról, apu úgy szokta érezni, hogy övé lehet a terep a konyhában és ki kell próbálnia valami extrát, valami nem mindennapit. Előző hétvégén sem volt ez másként, 3 napra egyedül maradtunk, anyu nélkül... És mivel anyu nem szereti a halat, így jött az ötlet, hogy mi a hétvégén Lazacot fogunk enni! Valószínűleg az év utolsó szép napja volt, így kimentünk a kertbe grillezni, apu beszerezte a halat, én és húgom (Szilvi 21) pedig a köretet és a többit intéztük. Összehangolt munkánknak köszönhetően íme a végeredmény!


Hozzávalók:
A hal:
 - 3 szelet kb. 2-3 cm vastagságú lazac szelet
 - fűszerek: citrom leve
A köret:
 - 5-6 nagyobb szem krumpli
 - olaj
 - fűszerek: kapor, só, bors
A mártás:
 - 2-3 dl tejföl
 - pár szál újhagyma vagy snidling
 - tejszín
 - fűszerek: kapor, fehérbors, só, meg amit még szerettek

Instrukciók:

Először készítsük el a köretet, mert az hosszabb időt igényel. A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, majd megfőzzük, de csak annyira, hogy közepesen kemény legyen, ne essen szét. Ezek után leszűrjük és lecsepegtetjük, majd egy serpenyőbe felmelegítünk olívaolajat, és a krumplikat még 5-8 perc erejéig megsütjük, közben szórunk rá kaprot, borsot, meg olyan fűszereket, amiket szerettek, és már készen is van a főtt-sült krumpli. 
A mártást nagyon egyszerű összeállítani, a hagymát apróra vágjuk, én nagyon apróra vágom, mert nem szeretem a nagy hagymadarabokat... hozzáadjuk a tejfölhöz (aki szeretne, at adjon hozzá tejszínt is, de az nem kötelező), majd ezt is ízesítjük sóval, borssal, kaporral, de aki szereti tehet bele kakukkfüvet, akár chilli-t is.
Közben meg kell kérni apukát, hogy gyújtsa be a grillezőt a kertben, mivel azt mi lányok nem csináljuk, túl piszkos munka! Amikor a köretek készen vannak, szépen meg van terítve és a parázs is jó (nem tűz!!!), a beolajozott grillrácsra helyezzük a lazac szeleteket. A lazac egy olyan zsíros tengeri hal, melynek saját íze fenséges, nincsen szükség elő-pácoláshoz. Magyarországra általában Norvégiából szállítják, és nem kifejezetten olcsó hal, de minden forintot megér az íze! Nem is kell sokáig grillezni, folyamatosan figyeljük az alját, de körülbelül 5 perc oldalanként elég, mert nagyon hamar átsül, idő közben pedig levet ereszt (csöpög ki belőle a zsír). Mikor készen van tálalhatjuk is, mellé halmozzuk a krumplit és a mártást, egy kis citromlével meglocsolva kihozhatjuk a hal igazi ízét, mellé rosé bort ajánlok fogyasztani.
Természetesen ha már nincsen annyira szép grillezős idő, lehet elektromos grillen is elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése