A sztori:
Amikor anyu elmegy több napra otthonról, apu úgy szokta érezni, hogy övé lehet a terep a konyhában és ki kell próbálnia valami extrát, valami nem mindennapit. Előző hétvégén sem volt ez másként, 3 napra egyedül maradtunk, anyu nélkül... És mivel anyu nem szereti a halat, így jött az ötlet, hogy mi a hétvégén Lazacot fogunk enni! Valószínűleg az év utolsó szép napja volt, így kimentünk a kertbe grillezni, apu beszerezte a halat, én és húgom (Szilvi 21) pedig a köretet és a többit intéztük. Összehangolt munkánknak köszönhetően íme a végeredmény!
Hozzávalók:
A hal:
- 3 szelet kb. 2-3 cm vastagságú lazac szelet
- fűszerek: citrom leve
A köret:
- 5-6 nagyobb szem krumpli
- olaj
- fűszerek: kapor, só, bors
A mártás:
- 2-3 dl tejföl
- pár szál újhagyma vagy snidling
- tejszín
- fűszerek: kapor, fehérbors, só, meg amit még szerettek
Először készítsük el a köretet, mert az hosszabb időt igényel. A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, majd megfőzzük, de csak annyira, hogy közepesen kemény legyen, ne essen szét. Ezek után leszűrjük és lecsepegtetjük, majd egy serpenyőbe felmelegítünk olívaolajat, és a krumplikat még 5-8 perc erejéig megsütjük, közben szórunk rá kaprot, borsot, meg olyan fűszereket, amiket szerettek, és már készen is van a főtt-sült krumpli.
A mártást nagyon egyszerű összeállítani, a hagymát apróra vágjuk, én nagyon apróra vágom, mert nem szeretem a nagy hagymadarabokat... hozzáadjuk a tejfölhöz (aki szeretne, at adjon hozzá tejszínt is, de az nem kötelező), majd ezt is ízesítjük sóval, borssal, kaporral, de aki szereti tehet bele kakukkfüvet, akár chilli-t is.
Közben meg kell kérni apukát, hogy gyújtsa be a grillezőt a kertben, mivel azt mi lányok nem csináljuk, túl piszkos munka! Amikor a köretek készen vannak, szépen meg van terítve és a parázs is jó (nem tűz!!!), a beolajozott grillrácsra helyezzük a lazac szeleteket. A lazac egy olyan zsíros tengeri hal, melynek saját íze fenséges, nincsen szükség elő-pácoláshoz. Magyarországra általában Norvégiából szállítják, és nem kifejezetten olcsó hal, de minden forintot megér az íze! Nem is kell sokáig grillezni, folyamatosan figyeljük az alját, de körülbelül 5 perc oldalanként elég, mert nagyon hamar átsül, idő közben pedig levet ereszt (csöpög ki belőle a zsír). Mikor készen van tálalhatjuk is, mellé halmozzuk a krumplit és a mártást, egy kis citromlével meglocsolva kihozhatjuk a hal igazi ízét, mellé rosé bort ajánlok fogyasztani.
Természetesen ha már nincsen annyira szép grillezős idő, lehet elektromos grillen is elkészíteni.
Természetesen ha már nincsen annyira szép grillezős idő, lehet elektromos grillen is elkészíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése