2012. december 3., hétfő

Húsos Ricottás Cannelloni

A sztori:
A darált húsból nálunk sosincs hiány, így sokszor készítek ebből a hozzávalóból ízletes fogásokat. Nemrég a Lidl-ben voltak olasz napok, így feltankoltam olaszos hozzávalókból, mint például a ricotta (sajt) meg a cannelloni, ami egy csőtészta, meg lehet minden földi jóval tölteni a belsejét. Én leginkább sós érelekhez használom, de édességet is lehet belőle készíteni. Jöjjön hát a recept!


Hozzávalók:
 - 15-18 darab cannelloni tésztacső
 - 40 dkg darált hús (sertés vagy marha)
 - 1 zacskó ricotta (40-50 dkg)
 - 1 fej hagyma
 - 1 konzerv paradicsom sűrítmény
 - 1 fej paradicsom
 - olívaolaj
 - parmezán sajt (vagy trappista, vagy mozzarella)
 - fűszer: só, bors, oregánó, bazsalikom
Mártás: Bescamell

 - 100 g vaj
 - 100 g liszt
 - só, szerecsendió 
 - tej (kb 4-5 dl)

Instrukciók: 
Ez a húsos mártás is nagyon hasonlít a Bolognaira, annyiban különbözik, hogy adalékként hozzáadjuk a ricottát. Először a hagymát apróra felvágjuk és olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a husit és azt is dinszteljük, amíg ki nem fehéredik. Amikor elfőtte a levét hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt és felöltjük plusz még ugyanennyi vízzel. A felkockázott paradicsomot is beletesszük, fűszerezzük és 15 percig összefőzzük, míg kissé szilárdabb mártás állaga nem lesz. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük fakanállal a ricottát ízlés szerint, én többet teszek bele, mert nagyon szeretem. 
Készen is van a töltelék, most elkészítjük a Bescamell mártást (ha nem világos, nézd meg a videót): a vajat vagy margarint lassú tűzön felolvasztjuk egy edényben majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan keverjük, míg sárgás-barnás massza nem lesz belőle, ekkor teszünk bele egy kis sót meg egy csipetnyi szerecsendiót (ne legyen sok, mert akkor keserű íze lesz). Ezután a tejet folyamatosan adagoljuk hozzá amíg egy közepesen folyékony masszát nem kapunk. Nehéz eltalálni a megfelelő arányokat, ez gyakorlás kérdése, de a videóban ez egészen jól látszik! A Bescamell az alapja számtalan krémnek, tölteléknek, szósznak, így érdemes megtanulni, mert finom és nélkülözhetetlen. 

Amikor mind a két összetevő készen van nincs más dolgunk, mint a cannellonikat megtölteni a husis mártással, majd egy jénai tálba tesszük őket 2 sorban, ha esetleg marad mártás, akkor köré is teszünk, aki szereti az tegyen a tészták közé sajtot, szórja meg parmezánnal vagy mozzarellával. Legutolsó lépésként ráöntjük a Bescamell mártást a tetejére és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percig, amíg meg nem pirul a fehér mártás.

Buon apetito, köszönet a tányérért Erának! ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése