2012. december 3., hétfő

Tejszínes - füszeres húsos palacsinta


A sztori:
Intéztem egy felhívást mindenki felé, hogy szívesen publikálom mások spájzos receptjeit. Első lelkes beküldőm Zsoldos Márta, aki szilveszter közeledtével szeretne megosztani Veletek pár egyszerűen elkészíthető, praktikus fogást. Az első versenyzőnk egy sós palacsinta, nem kifejezetten édesszájúaknak, egyben tökéletes palacsinta alaprecept :-)

Hozzávalók:
Töltelékhez:
 -kevés olaj
 -30 dkg darált sertéshús
 -egy kisebb fej vöröshagyma
 -3 gerezd fokhagyma
 -só, őrölt fekete bors
 -10 dkg trappista sajt

Mártáshoz:
 -2,5 dl tejszín
 -1,5 dl tej
 -1 evőkanál liszt
 -1 evőkanál mustár
 -só, majoranna, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
 -kevés őrölt chillipaprika

Palacsintához:
 -50 dkg liszt
 -2 db tojás
 -kevés tej
 -annyi szóda, hogy közepes sűrűségű tésztát kapjunk

Instrukciók:
Mártás: A lisztet egy kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük, a megmaradt tejet, tejszínt ezzel együtt egy serpenyőbe öntjük. Beletesszük a mustárt, és fűszereket, összeforraljuk. Amint besűrűsödött, készen van.

Palacsinta: A fél kiló lisztet tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és egy csipetnyi sót/cukrot. Ha van robotgéped, akkor a tésztakeverő funkciója csodákra lesz képes :-) Folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a szódavizet, melyre azért van szükség, hogy légiesebb, buborékosabb legyen majd a tészta. Pihenni hagyjuk egy fél órára, majd az átlagosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk ki: egy csepp olajat öntünk a forró serpenyőbe és a palacsintatésztából kimérünk egy merőkanálnyit.

Töltelék: A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd rátesszük a darált húst és zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd pirulásig sütjük.

A palacsintákat egy evőkanál darált hússal megtöltjük, két oldalt felhajtjuk,majd a másik oldalait is ráhajtjuk (lásd a képen). A megtöltött palacsintákat tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a mártást, reszelt sajtot szórunk rá és forró sütőbe toljuk. Ha a teteje kissé megpirult, már kész is.

 Elkészítési idő kb. 40 perc, plusz a palacsinta sütés.


Köszönjük szépen a receptet Márti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése