2013. január 17., csütörtök

Citrommázas, joghurtos torta

A sztori:
Olaszországi tartózkodásom alatt számos alakalommal készítettünk tortát az anyukával, az olaszok ezt főleg reggelire eszik, de tökéletes és egyszerű recept vendégek várására vagy egy csendes családi vasárnapi filmezéshez. Ennek a receptnek óriási sikere volt itthon, legfőképp a citromos máz miatt :)

Hozzávalók:
Torta
 - 180 g liszt
 - 100 g cukor
 - 1 csomag sütőpor
 - 50 g vaj
 - 1 tojás
 - 3 dl natúr joghurt
 (- ha szeretitek a kókuszt, akkor tegyetek bele 4-5 evőkanál kókuszreszeléket is)
 
Citrommáz:
 - 1 egész citrom leve
 - 2-3 evőkanál kristálycukor

Instrukciók:
Öntsük egy tálba a lisztet, a sütőport és a cukrot. Adjuk hozzá a vajat, a tojást és a joghurtot. Robotgéppel dolgozzuk össze a masszát, ízlés szerint tegyetek bele akár citromhéj-reszeléket, én a kókuszt szeretem, attól kicsit keményebb lesz a torta. Ha szeretitek a mandulát, akkor a mandulareszelék is nagyon passzol az ízvilághoz. Amikor kész a tészta, kivajazzuk-lisztezzük a tortaformát, és beleöntjük a tésztát, előmelegített sütőben 180°C-on 30-45 percig sütjük. Onnan tudjuk, hogy megsült, ha egy hústűt beleszúrunk a tortába és már nem ragadnak rá darabkák.
Kivesszük a tortát és kicsit hűlni hagyjuk. Elkészítjük a mázat: lecsavarjuk a citrom levét egy kisebb tálkába, majd adagoljuk hozzá a cukrot. Akkor lesz elég, amikor nem folyékony de nem is teljesen sűrű a massza, látszódjanak még a kristályok, így lesz a díszítés szép és nem fogja a torta teljesen beszívni a mázat.
Tejbe mártogatva fennséges :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése