2013. szeptember 18., szerda

IKEA húsgolyók

A sztori:
Ki ne evett már volna jókat az IKEA konyháján? Rejtély, hogyan készítik el a mennyei húsgolyókat annyira finomra, ki tudja, mi van abban a barna szószban?! Számtalan receptet találtam a neten, ahol próbálták rekonstruálni az Ikeás ízeket, itt az én variációm! A kóstolás után egyöntetű vélemény az volt, hogy hasonló, mégis más, de nagyon finom!!!!


Hozzávalók:
a húsgolyóhoz:
  • 60 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl 12%-os tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk aprított petrezselyem
  • citrombors

a püréhez:
  • 1 kiló krumpli
  • 100 g vaj
  • 3-4 dl tej

a barna-mártáshoz:
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 tk nádcukor
  • 1 tk bors
  • 1 tk étkezési keményítő
  • só 
  • 3 ek mustár
  • 2 dl tejszín
  • 3-4 ek Worchester szósz

Instrukciók:
Húsgolyók: Az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, hozzáadjuk a darált húshoz a zúzott fokhagymával, tojással és a fűszerekkel együtt. A morzsát elkeverjük a tejfölben, egy kicsit állni hagyjuk, majd összedolgozzuk a hússal. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra, vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, a papírra helyezzük őket és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Mártás: A mártáshoz olajat hevítünk, beleszórjuk a borsot, hozzáadjuk a cukrot, felöntjük egy kevés vízzel, majd mustárral, sóval, worchester szósszal  ízesítjük. A tejszínt kikeverjük a keményítővel, a mártáshoz öntjük és pár percig jól összeforraljuk.
Krumplipüré: a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Leszűrjük, és hozzáadjuk a vajat, majd robotgéppel pürésítjük, adagoljuk hozzá a tejet, míg megfelelően folyós lesz, utána sózzuk ízlés szerint. Én azt szeretem, ha teljesen darabmentes és folyékony.

Tálalás: a húsgolyókra öntjük a barna-mártást, krumplipürével tálaljuk, és tehetünk mellé szilva vagy áfonyalekvárt, a húshoz ez istenien passzol. Garantált siker! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése