2013. szeptember 25., szerda

Szilvalekváros crostatina

A sztori:
Egy ismerősöm szerkesztő egy receptújságnál, és megkértek, hogy állítsak össze egy menüt, amit majd lefényképezhetnek, és betehetnek az újságba. Olyan sütit kértek, ami látványos, jól mutat a képeket. Úgy gondoltam, hogy a crostatina a legmegfelelőbb választás, szilvalekvárral és körtelekvárral töltöttem meg őket.


Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 200 g porcukor
  • 4 db tojássárgája (+1 a kenéshez)
  • 250 g vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 500 g szilvalekvár (vagy akármilyen lekvár)

Instrukciók:

Tészta elkészítése: a tésztát más néven linzertésztának is hívják, ebből csinálják a linzerkarikákat is. A lisztet, sót és a vajat (legyen kemény, a hűtőből kivéve) egy nagy tábla öntjük, majd összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, így egy porhanyós alapot kapunk. A közepére kis gödröt ásunk, és beleöntjük a 4 tojássárgáját, majd a tésztánkat alaposan összedolgozzuk, míg egy rugalmas tésztát nem kapunk. Gömböt formázunk belőle, és frissen tartó fóliába tekerjük, majd minimum fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Elővesszük a Crostata formákat. Ezek kicsi tortaformák, fodros széllel, rácsos fenékkel. Enyhén kivajazzuk a formákat, és picit belisztezzük, hogy a crostatánk véletlenül se ragadjon le!

Kiszabjuk a tésztát. A hűtőből elővesszük a tésztánkat, és egy nyújtódeszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Kör alakokat vágunk ki, ami éppen belefér a formába, beleegyengetjük, majd megtöltjük a nyáron eltett finom szilvalekvárral, vagy ami éppen kéznél van. Sokan a nutellára esküsznek. Amikor megtöltöttük, már csak a rácsozás van hátra, ahogy a képen is látszik. Hogy még szebb legyen a színe a sütinknek, a tészta peremét megkenjük tojássárgájával.

Megsütjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a crostatáinkat kb. 15 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz a színük. Hagyjuk kicsit kihűlni, mielőtt kiszednénk a formából, és már tálalható is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése