A sztori:
A bolognai lasagne a kedvenc ételem minden közül, "amatőr szakács" karrierem ezzel az étellel kezdtem, és az évek során folyamatosan tökéletesítettem a receptet. Amikor Olaszországban laktam, az olasz mamma megmutatta nekem, hogyan is csinálják az olaszok az igazi "Lasagne al forno"-t (ők nem bolognainak hívják). A titok a répa és a bacon, illetve a friss fűszerek használata, a besamel szósz pedig elengedhetetlen egy jó lasagne-hez. Megosztom most veletek a titkomat, erre az ételre még sohasem érkezett panasz!
Jó étvágyat!
Bolognai szósz:
- 25 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 nagy db vöröshagyma
- 5 dkg bacon
- 25 dkg sűrített paradicsom
- 3 teáskanál oregánó
- 1 marék bazsalikom (frissen vagy szárítottan)
- 1 teáskanál só
- 1 kk bors
- 2 ek olívaolaj
- 30 dkg lasagne tészta
- 2 közepes db paradicsom (díszítéshez)
- 10 dkg mozzarella (díszítéshez)
Besamel szósz:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 6 dl tej
- 1 kk szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi fehérbors
Instrukciók:
Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük. Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga.
Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen! Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdük felönteni a tejjel. Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy jénai tálat veszünk elő, vagy tepsit, attól függően, hogy milyen alakú lasagne-t szeretnénk készíteni. Én egy kb 20x40-es jénait szoktam használni, ebben elfér 3-4 réteg is. A jénai tál alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: 1 réteg bolognai szósszal kezdjünk, majd besamel és végül egy réteg tészta. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával.
Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése