2013. október 13., vasárnap

Bolognai lasagne

A sztori:

A bolognai lasagne a kedvenc ételem minden közül, "amatőr szakács" karrierem ezzel az étellel kezdtem, és az évek során folyamatosan tökéletesítettem a receptet. Amikor Olaszországban laktam, az olasz mamma megmutatta nekem, hogyan is csinálják az olaszok az igazi "Lasagne al forno"-t (ők nem bolognainak hívják). A titok a répa és a bacon, illetve a friss fűszerek használata, a besamel szósz pedig elengedhetetlen egy jó lasagne-hez. Megosztom most veletek a titkomat, erre az ételre még sohasem érkezett panasz!
Jó étvágyat!


Hozzávalók:
Bolognai szósz:
  • 25 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 5 dkg bacon
  • 25 dkg sűrített paradicsom
  • 3 teáskanál oregánó
  • 1 marék bazsalikom (frissen vagy szárítottan)
  • 1 teáskanál só
  • 1 kk bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 30 dkg lasagne tészta
  • 2 közepes db paradicsom (díszítéshez)
  • 10 dkg mozzarella (díszítéshez)
Besamel szósz:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi fehérbors
Instrukciók:

Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük. Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga.

Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen! Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdük felönteni a tejjel. Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet.

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy jénai tálat veszünk elő, vagy tepsit, attól függően, hogy milyen alakú lasagne-t szeretnénk készíteni. Én egy kb 20x40-es jénait szoktam használni, ebben elfér 3-4 réteg is. A jénai tál alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: 1 réteg bolognai szósszal kezdjünk, majd besamel és végül egy réteg tészta. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával.
Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése