2013. október 17., csütörtök

Sztrapacska

A sztori:
Mindig is izgatta a fantáziámat a sztapacska készítés, hiszen a szlovák éttermekben annyira finomakat főznek, csak nem lehet olyan nehéz! És közlöm: nem is volt nehéz, sőt, nagyon finom lett, bár az eredményért meg kellett dolgozni és le kellett reszelni azt a sok krumplit :)

Hozzávalók:


  • fél kiló hámozott krumpli
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 tojás
  • ~ 100 g liszt
  • 20 dkg szalonna
  • 2 tk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dl tejföl
Instrukciók:
A krumplit kis lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba (ehhez kell a sok erő meg az óvatosság, nehogy lereszeld az ujjad!), hozzáadjuk a tojást, a sót, a juhtúrót és annyi lisztet, amennyit felvesz, a tészta állaga sűrű legyen, de még szaggatható. Nekünk itthon van nokedliszaggatónk, azzal lényegesebben könnyebb dolgozni, de akinek nincsen, annak egy vágódeszka is megteszi. Felforralunk 2 liter vizet és a szaggatót fel helyezzük, majd kiszaggatjuk a sztrapacskákat (vágódeszkán ezt késsel tesszük, apró vágó mozdulatokkal). A sztrapacskák akkor főttek meg, ha felúsztak a víz felszínére, ez elég hamar bekövetkezik, és már készen is vagyunk, leszűrjük.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk és olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a sztrapacskát, és összeforgatjuk.
Tejföllel a tetején tálaljuk, ha van otthon pirított hagymád, az nagyon finom lesz a tetején!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése